مهاجرت پزشکان از ایران آیا به مرحله هشدار رسیده است؟ این پرسشی است که در نگاه اول شاید بسیاری از افراد به آن پاسخ مثبت بدهند. اما وقتی مشخص شود که تاکنون آمار قابل استنادی در این خصوص منتشر نشده و ممکن است برخی سازمان‌ها با مانور بیش از حد روی مساله مهاجرت پزشکان به دنبال اهداف اقتصادی باشند پاسخ‌ها تغییر خواهد کرد.
مهاجرت پزشکان از ایران آیا به مرحله هشدار رسیده است؟ این پرسشی است که در نگاه اول شاید بسیاری از افراد به آن پاسخ مثبت بدهند. اما وقتی مشخص شود که تاکنون آمار قابل استنادی در این خصوص منتشر نشده و ممکن است برخی سازمان‌ها با مانور بیش از حد روی مساله مهاجرت پزشکان به دنبال اهداف اقتصادی باشند پاسخ‌ها تغییر خواهد کرد.
کد خبر: ۱۴۱۹۴۰۲

به گزارش جام جم آنلاین، حرف و حدیت درباره مهاجرت پزشکان بسیار است، اگر کلید واژه مهاجرت پزشکان را در موتور جستجوگر گوگل وارد کنید با ده‌ها صفحه رو به رو می‌شوید که در بیشتر آنها نسبت به افزایش مهاجرت پزشکان هشدار داده‌ شده است. نکته اینجاست که در گزارش‌ و خبرهایی که در این خصوص منتشر شده است نمی‌توان به آمار قابل استنادی دست پیدا کرد.

 در بیشتر این گزارش‌ها مدیران نهادهایی مانند سازمان نظام پزشکی سخن از بحرانی بودن مهاجرت پزشکان به میان آورده‌اند. اما هیچکدام به آمار مستندی اشاره نکرده‌اند. به همین دلیل برخی کارشناسان معتقدند دلیل پرداختن بیش از حد به مساله مهاجرت پزشکان می‌تواند اهداف اقتصادی مانند افزایش تعرفه‌ها باشد.

البته لازم به یادآور است که پدیده مهاجرت محدود به کشور ما نمی‌شود و در بیشتر کشورهای جهان می‌توان افرادی را دید که با اهداف متفاوت اقدام به مهاجرت می‌کنند. هر چند مهاجرت افراد نخبه و تحصیل کرده به جامعه خسارت می‌زند، زیرا برای پرورش و تربیت چنین متخصصانی هزینه‌های زیادی انجام می‌شود با این حال نمی‌توان نادیده گرفت که مهاجرت را نیز باید حق شهروندان به حساب آورد. اما آنچه در این بین نباید به حاشیه رانده شود، فرصت‌طلبی عده‌ای است که به قول معروف می‌خواهند با گل آلود کردن آب به اهداف خود دست پیدا کنند.

آمارهای غیر قابل استناد

پشت پرده بزرگنمایی مهاجرت پزشکان | افزایش تعرفه‌های پزشکی و نا امیدی ‌در جامعه

اگر از کارشناسان و مسئولانی که سنگ فاجعه بار بودن مهاجرت پزشکان را به سینه می‌زنند، بپرسید که بر اساس چه پژوهش یا مطالعه‌ای نسبت به افزایش مهاجرت پزشکان هشدار می‌دهند؟ آنها به آمارهایی مانند‌ میزان درخواست گواهی گود استندینگ یا عدم سوپیشینه پزشکی استناد می‌کنند و می‌گویند در سال حدود 3000 پزشک از کشور مهاجرت می‌کنند.

این درحالی است که نمی‌توان با استناد چنین آمارهایی درباره مهاجرت پزشکان و دلایل آن بدرستی قضاوت کرد.

داریوش چیوایی، کارشناس مدیریت اقتصاد سلامت در این باره به جام جم آنلاین می‌گوید: وقتی درباره مهاجرت صحبت می‌شود باید‌ با عدد و رقم و مستندات به بررسی این مساله پرداخت.

وی ادامه می‌دهد: برخی در این بین به شاخص گود استندینگ اشاره می‌کنند و آن را ملاک افزایش مهاجرت پزشکان در نظر می‌گیرند. این درحالی است که گود استندینگ شاخص مناسبی برای بررسی این موضوع نیست، چون هر شخصی که این گواهی را تهیه می‌کند، لزوما مهاجرت نمی‌کند.

بنابراین اگر‌ آمار صدور گواهی گود استندیگ پنج برابر شده باشد، نمی‌توان گفت ‌مهاجرت پزشکان نیز به همین میزان افزایش یافته است.‌

پای مسائل اقتصادی در میان است؟

پشت پرده بزرگنمایی مهاجرت پزشکان | افزایش تعرفه‌های پزشکی و نا امیدی ‌در جامعه

به این ترتیب این پرسش مطرح می‌شود که افرادی که بدون مستندات درباره مهاجرت پزشکان هشدار می‌دهند چه اهدافی را دنبال می‌کنند.

مرور و بررسی خبر و گزارش‌هایی که درباره مهاجرت بی‌رویه پزشکان از کشور منتشر شده نشان می‌دهد که در محتواهای تولید شده برخی از پایین بودن تعرفه‌های پزشکی به عنوان یکی از دلایل مهاجرت پزشکان یاد می‌کنند.

 نکته اینجاست که سازمان نظام پزشکی نیز به دنبال افزایش 60 درصدی تعرفه‌های پزشکی است و تلاش‌ می‌کند که تعرفه گذاری‌ دوباره در اختیار این سازمان قرار گیرد. این درحالی است که نمی‌توان از پیامدهای تعارض منافعی که به این شکل ایجاد می‌شود، چشم پوشی کرد.‌‌

چیوایی درباره ورود نهادهای صنفی به این مساله عنوان می‌کند: وقتی سازمان‌های صنفی به مساله ورود می‌کنند بیشتر از دیدگاه اقتصادی مسائل را تحلیل و ادعا می‌کنند‌، مثلا می‌گویند اینجا درآمد کم است‌. اما نمی‌گویند هزینه‌های زندگی اینجا کمتر از کشورهای مقصد مهاجرت است.

افزون بر این برخی از بالا بودن استانداردهای زندگی در کشورهای مقصد مهاجرت یاد می‌کنند. اما باید پرسید که چنین عاملی چقدر در تصمیم یک پزشک برای مهاجرت نقش دارد؟

او ادامه می‌دهد‌: بنابراین تحلیل اقتصادی تک بعدی است و نمی‌تواند نتیجه خوبی داشته باشد. این درحالی است که پافشاری روی مسائل اقتصادی این تصور را ایجاد می‌کند که افرادی به دنبال تغییر تعرفه‌های پزشکی هستند.

افزایش هزینه درمان و نا امیدی در جامعه

پشت پرده بزرگنمایی مهاجرت پزشکان | افزایش تعرفه‌های پزشکی و نا امیدی ‌در جامعه

بمباران جامعه با اخباری مانند افزایش مهاجرت کادر درمان پیامدهای ناگوار دیگری نیز شهروندان دارد. برای نمونه این روزها کم نیستند افرادی که برای پرداخت هزینه‌های دارو و درمان با مشکل رو به رو هستند. در واقع افزایش تعرفه‌های پزشکی منجر به این خواهد شد که افراد بیشتری از خدمات درمانی محروم شوند. البته لازم به یادآوری است که هیچ کس با افزایش منطقی تعرفه‌ها مخالف نیست. اما این افزایش باید به گونه‌ای باشد که با افزایش درآمد سایر اقشار جامعه نیز همخوانی داشته باشد.

برخی در این بین تاکید می‌کنند که بیمه‌ها باید افزایش تعرفه‌ها را پوشش دهند، این درحالی است که این روزها شهروندانی که از خدمات بیمه‌‌های پایه استفاده می‌کنند، رضایت زیادی از خدمات بیمه‌ای ندارند.

داریوش چیوایی، کارشناس مدیریت اقتصاد سلامت نیز در این باره عنوان می‌کند: فضاسازی در این خصوص می‌تواند ذهنیت‌ها را تغییر دهد و مقوله‌ای را تشدید کند. وقتی فضایی بسازیم که در آن همه پزشکان ‌در حال مهاجرت هستند در این فضا شهروندان احساس ناامنی کرده و تصور می‌کنند ممکن است در آینده برای درمان با مشکلات بیشتری رو به رو شوند‌.

او با یادآوری‌ اینکه مهاجرت حتی یک نیروی متخصص از کشور اتفاق خوبی نیست، می‌افزاید: مهاجرت‌ در همه کشورها وجود دارد و بخشی از آن طبیعی است. در این بین فاکتورهای دیگری نیز نقش دارند که به مسائل کلان مربوط می‌شوند. به همین دلیل‌ برای اینکه بتوانیم قضاوت درستی در خصوص مهاجرت داشته باشیم، بهتر است میزان مهاجرت را به نسبت در اقشار‌ مختلف بررسی کرده و ارتباط آن را با شاخص‌های فرهنگی و اجتماعی نیز در نظر بگیریم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۱ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها